02/10/2020

Čas na sítích aneb memento mori!


Příteli chvátej píšu vzkaz, dej mi co ztrácím, dej mi čas...” zpívá Hložek v písni Můj čas. Uvědomit si hodnotu času je v životě velice důležité. A tím nemyslím mít nutkavou potřebu všechno stihnout a číst knížky typu Jak stihnout více za kratší dobu, nebo snad mít strach z toho, že něco propásnu. Myslím tím jednoduše vážit si svého času bez toho, abychom se stresovali. A kde dnes hodně lidí tráví svůj čas a leckdy se tam nevědomě stresují? Nečekaná odpověď. Tramtadadá.......na sítích. Co takhle být tam šest hodin? Je to ještě ok? To záleží na tom, co tam provádíme. 


Sociální sítě vydělávají peníze tak, že od inzerentů dostávají zaplaceno za umístění reklamy. Cílem je tedy udržet co nejdéle lidi na sítích, aby jim mohli nacpat co nejvíce reklamy. Krásně nám to připomíná dokument Sociální dilema na Netflixu. Určitě stojí za zhlédnutí! Všechno, co děláme online je sledováno a měřeno. Například i jak dlouho se koukáme na určitý obrázek. Všechno, co jsme kdy udělali je zaznamenáno. Trošku děsivý. Určitý mechanismus poté na základě všech předchozích činů předvídá, co uděláme. 
Je nám předkládán obsah, který koresponduje s naším předchozím jednáním na sítích. A tak dostáváme to, co chceme a pro mnohé je velice těžké se od toho všeho odstřihnout. A čas běží nemilosrdně kupředu. Každý máme předhozený trochu jiný balíček informací. V dokumentu Sociální dilema o tomto mluví jeden z největších kritiků sociálních sítí Jaron Lanier. Jako příklad uvádí Wikipedii, kde každý vidí stejné informace. Lanier říká, abychom si představili, že je definice určité věci každému přizpůsobená na míru. A přesně to se děje třeba na Facebooku či Youtube ve jménu obchodního zájmu. Hlavně, abychom strávili na sítích, co nejvíc našeho času, o to jde. 

Z více zdrojů je známo, že u dětí, dospívajících a celkově u lidí, kteří se nezdravě porovnávají, dochází užíváním sociálních sítí k nižšímu sebehodnocení a k nižší sebeúctě. Jak se potom s tímto vším vyrovná dospívající nebo dítě? Hlavně mezi těmito skupinami je na dané téma potřeba obrovská osvěta. Jazykem instagramu bych to shrnula asi takto: #sítě #sebeúcta #sebevědomí #čas #hodnoty #realita #fikce #emoce #pravda #lež #manipulace #úhelpohledu #porovnávání # identita #uznání. 

Lidi se snaží ovlivnit, jak je ostatní vidí. Snaží se o to, protože prahnou po uznání. Dobře sebe nebo něco jiného vyfotit, sledovat odezvy, porovnávat se. Myslím si, že je zásadní si pokládat otázky: Proč zaměřuju pozornost na tenhle článek? Proč se teď porovnávám s tou osobou? Jak se cítím? Co mi dalo sledování tohohle videa? Nedal by se čas strávit lépe?
Otázky a upřímné odpovědi. Pravda leckdy bolí, ale lepší než si lhát. Chce to trošku sebereflexe a občas se zamyslet nad svým jednáním. Pozorně promýšlejte, jak budete trávit váš volný čas. Ne vždy je to jednoduché. Mně pomáhá ještě jedno krásné uvědomění - Memento mori.

- Lucie - 




Žádné komentáře:

Okomentovat