23/05/2023

Filmové recenze: Monty Python a Svatý grál

 Miluju komedie, ale nikdy bych neřekla, že mě zaujme břitký britský humor. Přesně takový, jaký zastupovala skupina Monty Python. Monty Python byla totiž skupina několika umělců, kteří navázali na tradici jednoduchého humoru předchůdců komediálního rozhlasového seriálu The Goon show. V podstatě se skupina snažila o humor na jednoduché úrovni, Britům tak blízké, že i ten nejškrobenější divák se musí zasmát.




    Film Monty Python a Svatý grál byl natočen roku 1975 a ze série pěti filmů je zřejmě ten divácky nejúspěšnější. Děj je zasazen do hlubokého středověku do doby krále Artuše a jeho věrných rytířů. Král Artuš na své cestě po Anglii hledá věrné rytíře, aby se připojili k jeho družině. Cestou jej doprovází panoš, který klepe kokosy o sebe, aby vytvořil iluzi jízdy na koni. A tak se společně vydávají na dobrodružství spojené s bizardními situacemi, kde řeší například to, jestli kokos mohla do končin Anglie zanést vlaštovka, kolikrát asi mávne křídly a jaký je rozdíl mezi klasickou vlaštovkou a tropickou.

    Režie tohoto filmu se ujali Terry Gilliam a Terry Jones. Nutno podotknout, že se svého úkolu zhostili bravurně. Herci, kteří měli před sebou těžký úkol a 44 postav hrálo 6 herců, vytvořili díky dobrým kostýmům dojem, že je každá postava hrána jiným člověkem. 

    Myslím, že bych ráda shlédla i další filmy z produkce této skupiny, protože pro odlehčení po těžkém dni není nic skvělejšího, než se dobře zasmát.

-Jana-

Žádné komentáře:

Okomentovat