04/02/2023

Kterak Jana při práci studovala, 2. část: Nástup do školy

 V prvním článku o mém studijním dobrodružství jsem popsala, kdy a jak jsem se rozhodla studovat vysokou školu. Je už známé, že momentálně studuju sociální práci v rámci bakalářského studia a že moje zkušenost by mohla být inspirací pro všechny další, kteří udělají tento šílený krok.

    V září 2021 jsem se zapsala do prvního ročníku na UHK a potkala jsem tam všechny své budoucí kolegy, nyní spolužáky. Nejvýraznější kolegyně a kamarádka rozbila ledy komunikace a hned jsme spolu začaly plánovat, jak zvládneme první semestr. Byla jsem docela ráda, že někdo mě, jako introverta, přivede k dalším a umožní mi seznámit se se vším, co je důležité. 



    V prvním semestru jsem měla zapsáno 10 předmětů a byla jsem z toho absolutně vyšťavená. Učitelé nám naložili 5 esejí a já na to do té doby nebyla zvyklá. A když myslím esej, tak je to esej o 10 stranách a výš! Na to jsem z pardubické UPCE nebyla vybavená. Joj mamo, pomyslela jsem si nejdřív. 

    Doma jsem to zvládala, jak to šlo. Rodinný život šel stranou, domů jsem chodila jenom dělat úkoly a najíst se nebo vyspat. Na školu jsem si brala dny dovolené, abych si hodiny nemusela nadělávat. Nebylo dne, kdy jsem si říkala, že to už snad nedám a že se na to vykašlu. Když každý den po práci spěcháte domů, abyste si splnili úkoly, moc z toho života nemáte, ale já jsem si uvědomila, že když teď máknu, nějako se to dá dohromady a rozhodla jsem se nezkazit si zábavu ze studia špatnou náladou. 

    První semestr se zabýval předměty, které jsem už uměla levou zadní. Šlo o sociologii, psychologii a příbuzné obory. Nově jsem měla možnost splnit si exkurze, podívat se do nových zařízení, které poskytují sociální služby, nebo jsou to zaměstnání, kde pracuje sociální pracovník. Jedinou podmínkou exkurze bylo, že musí spadat pod rezort státu, ne tedy pod neziskovou organizaci. Díky tomu jsem si rozšířila obzory u zaměstnání, které může vykonávat sociální pracovník a rozhodně bych si i nějaké zaměstnání vybrala.

    Bilance na konci semestru ukázala, že jsem vše splnila dobře a nakonec i s dobrými známkami. To byl ale jenom začátek. Další semestr přinesl mnohem více vrásek. Ale o něm až příště.


-Jana-


Žádné komentáře:

Okomentovat