22/04/2021

Woman zone: Menstruační kalíšek


Malý kus silikonu, co dokáže velké věci - menstruační kalíšek. Není to rozhodně žádná novinka na trhu, první menstruační kalíšek byl k dostání veřejnosti už ve třicátých letech 20. století. [1] Já se o něm ale dozvěděla až před několika lety. V tu dobu se opět zvedala vlna popularity této menstruační pomůcky. Mně to ale připadalo s prominutím nechutné. Tuhle prvotní reakci však brzo překonala zvědavost, jak moc praktický kalíšek je. Všechny influencerky a dokonce i několik mých kamarádek v okolí už tenkrát kalíšek používalo a nemohlo si jej vynachválit. 
Zkusila jsem to a po počáteční nejistotě a drobných neúspěších se ze mě stala velká fanynka a přívrženkyně kalíšku. Je to úžasná věc, která dělá tu hroznou věc (rozuměj menstruaci) o trochu jednodušší. Menstruační kalíšek má mnoho výhod, které tu ráda vypíši. Nicméně není všechno zlato, co se třpytí, takže se podělím i o pár věcí, které nejsou tak pozitivní nebo se je moc často nedozvíte. 


Výhody


Je to praktické
Ráno vyndáš, vypláchneš, zavedeš a až do večera máš klid (ideálně do 12 hodin, maximálně však 16 hodin). Pokud ovšem nekrvácíte opravdu silně. Je možné, že v nejsilnějších dnech si kalíšek budete muset vyměnit i během dne. S trochou cviku to vyndávání a zavádění zvládnete hravě. Kalíšek málokdy cítíte, nijak vás neomezuje. Já s ním pravidelně cvičím, zvládala jsem náročné dny, kdy jsem celý den pracovala na jednom festivalu a byla neustále na nohou a v pohybu. Jakmile si na kalíšek zvyknete, často zapomenete, že v sobě nějaký máte. 

Je to bezpečné, riziko syndromu toxického šoku je výrazně nižší
To mě přivádí k dalšímu bodu. Díky tomu, že jsou kalíšky vyrobeny z lékařského silikonu a krev stéká do nich (a tím pádem už není v kontaktu se stěnami pochvy), riziko nepříjemností, jako například syndromu toxického šoku, je mnohem nižší. Pokud se žena naučí zavádět kalíšek správně, dodržuje hygienu a kalíšek pravidelně dezinfikuje, jedná se také o velice čistou metodu, jak se vypořádat s menstruací. 

Máte přehled o svém cyklu
Tím, že přímo při výměně kalíšku vidíte, jak moc krvácíte, jakou to má konzistenci a barvu, je skvělé, pokud chcete mít lepší přehled o svém cyklu (a případně odhalit nějaké nedostatky). Zároveň tenhle fakt, že všechno vidíte, stojí za tou reputací kalíšků jako něčeho nechutného a špinavého. Pokud vám pohled na krev vyloženě nevadí, není důvod se kalíšku štítit. Menstruace je přirozená, je to běžná součást ženského života a k tomu krev a další tekutiny patří. 

Šetří to přírodu a peníze
Každá žena v průměru vyúprodukuje 2,4 kila odpadu z menstruačních pomůcek (vložky a tampony), ročně. [2] Jedná se o odpad, který není recyklovatelný, tudíž zatěžuje životní prostředí. Navíc pokud si spočítáte, kolik ročně utratíte za klasické menstruační pomůcky (dejme tomu 100 Kč měsícně = 1200 Kč ročně), zjistíte, že klasické pomůcky nejsou šetrné ani k vaší peněžence. Kvalitní menstuační kalíšek seženete okolo 500 Kč a výdrží průměrně 5 - 10 let (podle toho, jak dobře se o něj staráte). A to se vyplatí!

Nevýhody a věci, co vám nikdo neřekne


Cvik dělá mistra, jinak to teče všude
Zavádění kalíšku je odlišné od zavádění tamponu, podobá se to spíše technice zavádění pesaru.  Začátky to jsou těžké, a to platí i tady. Doporučuju trénovat tzv. na sucho ještě před samotným cyklem a první dva cykly se pojistit vložkou nebo intimkou.  První cykly s kalíškem bývají i celkem nepohodlné, cítíte, že tam je „něco navíc“. Hlavně se nevzdávat! Po pár cyklech už každá dostane do ruky ten grif na zavádění, na kalíšek si zvyknete a pak už to půjde jako po másle. Stávají se občas nehody? Samozřejmě. Občas (výjimečně) se mi například stává, že neodhadnu, jak silně ten den krvácím a kalíšek jednoduše přeteče. Nečekejte ale vodopády krve. Jakmile půjdete na záchod, tak si všimnete, že špiníte, což vám dá jasný signál, že kalíšek je třeba vyprázdnit nebo upravit jeho pozici. 

Číslo dvě je občas trochu obtížnější
Jak by bylo krásné, kdyby si ostatní vylučovací funkce daly pauzu, když začne menstruace? Bohužel, na malou i na velkou musíte chodit stále. Se zavedeným kalíškem však tyto úkony jsou čas od času obtížnější. Je to tím, že když je kalíšek zaveden, tak lehce tlačí na močovou trubici a konečník. Pokud jdete na „číslo dvě“, občas se stává, že při tlačení se kalíšek uvolní a sjede trochu níž. Potom je nutné ho zavést znovu. Nestává se to ale až tak často a když už se to stane, nestyďte se, je to normální a děje se to nám všem. 

Starost navíc
Je důležité se o kalíšek řádně starat a čistit ho, aby nedělal více škody nebo užitku. Ženské intimní partie jsou přece jen citlivé a náchylné k infekcím. Musíte kalíšek po každém cyklu sterilizovat, buď ve vroucí vodě cca 5 minut (doporučuji si pořídit kastrůlek jen pro desinfekci kalíšku), nebo se prodávají i sterilizační nádoby do mikrovlnky. Mezi jednotlivými výměnami během cyklu pak stačí kalíšek omýt čistou studenou vodou nebo případně použít šetrný čistič vhodný na silikon. Já používám organický čistič na sexuální hračky a pomůcky (ne při každé výměně, ale jen když mám pocit, že už je to třeba).  Je to o trochu starostí navíc od jednorázových pomůcek, které jen vezmete a vyhodíte, nicméně mám za to, že jsem Vám zde ukázala, že menstruační kalíšek za to stojí. 

- Klára -


Zdroje 

[1] “Menstrual Cup.” Wikipedia. Wikimedia Foundation, April 16, 2021. https://en.wikipedia.org/wiki/Menstrual_cup.

[2] Vobecká, Kristýna. “Tři Řešení pro Udržitelnou Menstruaci.” Obnovitelně. Obnovitelně.cz, December 4, 2019. https://www.obnovitelne.cz/clanek/1017/tri-reseni-pro-udrzitelnou-menstruaci/.

Žádné komentáře:

Okomentovat