02/07/2022

Škola pařížského šarmu, část 8.: Otázka životních a manželských záruk

 Záruky a bezpečí, je to něco k čemu inklinuje podstatná část ženské i mužské populace, protože se chceme cítit v bezpečí. Různými cestami se snažíme tohoto pocitu dosáhnout, nejsme sobečtí a nabízíme i to samé. Jak uchovat jisté záruky a exkluzivitu ve vztazích?

Jamie Cat Callan v knize, které se věnuje celý tento cyklus, vyzdvihuje, že je to jakýsi svatý grál, jelikož lidé se mění a stejně tak i jejich závazky a stanoviska k nim. Existuje tedy cesta, jak si uchovat vztahy takové, jaké je chceme mít? Předeme ihned z teorie do praxe.

1. Vše začíná u nás samotných

Pokud chceme stabilní a dobré vztahy, založené na porozumění, musíme být sami o sobě vyrovnaní a spokojení s tím, jací jsme. Pracujme tedy na tom, jak se vnímáme a nepodceňujme se, budeme pak chtít, aby nás ostatní doplnili a to doplnění budeme vyžadovat neustále. 




2. Nabízejme náklonnost bez výhrad

Jak zpívá Katy Perry v jednom ze svých hitů - unconditionally, I will love you, musíme druhé mít rádi právě tak. Pokud si stanovujeme podmínky, za kterých budeme na někoho hodní, bude to jen vztah na smlouvu, která rychle vyprší, protože se nebudou obě strany snažit rovně a ve stejný moment.

3. Přijměme vztah jako druh pozitivního závazky

Přesuneme se k partnerským vztahům. Pokud budeme mluvit o manželství, je třeba si říci, že je to skutečná smlouva, která zavazuje k určitému jednání, avšak toto jednání má pozitivní charakter. Manželství je především ochrana hmotného i nehmotného odkazu, který spolu dva lidé budují a proto v něm nemá místo nikdo třetí, nikdo chamtivý nebo sobecký. 

4. Přijměme fakt, že co se zbořilo do základů, už se nepostaví zpět

Pokud vztah někdy skončí, je to jen přirozený následek běhu věcí, které se udály do té doby. Je čas budovat je čas i bořit, někdy se to tak stane. Proto nebuďme smutní z toho, že někdy vztah skončí, pokud to prospěje jedné nebo druhé straně. Každý má právo na své osobní štěstí.


-Jana-

Žádné komentáře:

Okomentovat