06/11/2020

Klářiny podzimní Netflixové tipy

Co jiného byste chtěli dělat? Hodně Netflixu, málo chillu. Tedy vlastně záleží, jestli žijete sami, nebo s vaší dahou polovičkou...

Netflix, jeden z gigantů streamingových služeb, je v posledních dnech a týdnech mou záchranou. Nabízí jak vlastní seriály, filmy a dokumenty, tak pořady z dílny jiných produkcí. A i když si příští měsíc chystám zrušit Netflixové předplatné (abych ho na chvíli nahradila konkurenčním HBO Go), stihnu Vám ještě dát pár tipů na to, co mě na Netflixu tenhle podzim zaujalo a co se mi zalíbilo. 


Seriály

Haunting of the Hill House, Haunting of Bly Manor

Pokud se rádi bojíte nebo si užíváte ponurou podzimní atmosféru, kdy se venku brzy stmívá a často je takové počasí, že by ani psa nevyhnal, rozhodně si pusťte alespoň jednu ze séríí z antalogie The Haunting. Obě série vznikly pod taktovkou Mika Flanagana a jsou založené na slavných duchařských historkách a příbězích z 50. a 60. let. Mike Flanagan se v posledních letech dostal do mého hledáčku režisérů, jejichž práci se vyplatí sledovat. Atmosferický, napínavý, dramatický seriál The Haunting of Hill House (a stejně tak The Haunting of Bly Manor) zaujme každého snobského seriálového diváka. Flanagan má velký cit pro vizuální vyprávění, každá scéna je pěčlivě nastavená, nasvícená, zahraná, protože i práce s herci je Flanaganovou silnou stránkou. Obzvlášť dětští herci nejsou otravní. Nutno říct, že nemůžete čekat krvavý horor plný jump scares. The Haunting je pomalu se rozvíjející psychologické drama s duchařskými a hororovými prvky, které vás zničehonic pohltí svou atmostférou a nenechá jít. 

Criminal: UK

Není nad poctivý seriál z policejního/detektivního prostředí. Criminal UK (existují i verze Criminal: France, Germany nebo Spain) je koncert mistrně napsaného scénáře a skvělých hereckých výkonů. A to se vše odehrává ve dvou místnostech! Na tenhle seriál jsem narazila náhodou, a to že jsem v úvodním obrázku viděla herce Davida Tennanta, mého oblíbence. Každý díl je jeden případ a jeden výslech podežřelého nebo svědka. Velice jednoduché, ale poutavé, rozhodně doporučuji všem, co mají rádi policejní nebo psychologické drama. V říjnu vyšla druhá řada, která je podle mého stejně dobrá jako ta první. Obě řady máte zhlédnuté za víkend, jedna řada má jen tři epizody. 

Filmy

Gentlemani

Nejsem nějaký znalec Guye Ritchieho, jeho filmy mě vlastně celkem míjí, ale co s nedělním dopolednem v lockdownu, že ano? Obzvlášť když film Gentlemani má tak skvělé herecké obsazení (Matthew McConaughey, Colin Farrell, Hugh Grant, Jeremy Strong a další). Gansterka z londýnského podsvětí, kde se každý snaží oškubat největšího marihuanového bosse a dealera, odsýpá, ani na minutu se nenudíte a vlastně ani nedokážete předvídat, co se stane. Ideální akční oddechovka.

Knives out

Komediální krimi Knives Out (v češtině Na nože) s Danielem Craigem v hlavní roli je další oddechovka na volné večery. Detektivka ve stylu Agathy Christie, sleduje věhlasného soukromého detektiva Benoit Blanca, který se snaží vyšetřit záhadnou smrt hlavy jedné bohaté excentrické rodiny. Vše je tak trochu absurdní a přitažené za vlasy, ale vlastně se přistihnete, že vás to baví a výsledný happy end Vás zahřeje u srdíčka. Skvělé herecké výkony, hlavně Ana de Amras a Daniel Craig, jsou jen třešničkou na dortu.

Dokumenty

Tell me Who I am

Dvojčata Alex a Marcus byly odjakživa nerozluční. Po Alexově nehodě, kdy ztratil paměť, čelí Marcus jednomu velkému dilema, a to, jestli mu říct celou pravdu o jejich dětství a dospívání. Zajímavě pojatý dokument, který se věnuje temným rodinným tajemstvím a bolavým místům důstojně a s citem.

Wild Wild Country

Dokumenrt mapující vývoj a následné osudy hnutí okolo indického duchovního učitele Bhagwana Shree Rajneeshe (Osho), který si v 80. letech podmanil velké množství lidí z celého světa. Se svými nejvěrnějšími následovníky se pak pokusil založit utopickou kolonii v konzervativním americkém Oregonu. Wild Wild Country je poutavý (i když místy zdlouhavý) dokument je plný zvratů, osobních svědectví a autentických záběrů. Rozhodně doporučuji všem, kteří se zajímají o (americkou) historii nebo je fascinují ruzné sekty a hnutí. 

 

Kdo mě zná, tak ví, že jsem tzv. crime junkie a že nikdy nepohrnu dobrým krimi a mystery dokumentem nebo podcastem. Proto vám dám na závěr pár tipů na krimi dokumenty, které se na Netflixu dají najít: 

Unsolved Mysteries 

Making the Murderer

The Staircase

American Murder: The Family Next Door

Mommy Dead and Dearest

- Klára -

Žádné komentáře:

Okomentovat