20/11/2020

Woman zone: Zázrak jménem vibrátor

Prakticky od první menstruace se předpokládá, že žena bude schopna počít dítě a jednou založí rodinu, alespoň v tomto duchu jsem byla vychovávaná a mé první vztahy směřovaly k postoji, že sex je něco intimního a dělá se pouze za zavřenými dveřmi. Sexualita a její vnímání pro mě bylo tedy tabu, stejně tak i pro mé kamarádky v okolí, nemluvily jsme o něm. Nepatrné změny a sdílení přišly až s postupem času a přesto jsou pro mě některá témata tabu a nezmiňuji se o nich, protože mi to přijde osobně nevhodné. 

V souvislosti se sdílením se o sexuálních tématech bych se ráda zamyslela nad tím, jak ženu ovlivňují její sexuální postoje a návyky a zda existují zdravotní procedury, na které naše společnost pohlíží s odstupem? Tahle otázka mě napadla po přečtení knihy od Jaime Cat Callan Francouzky neztrácejí šmrnc, ve které Jaime věnovala kapitolu vnímání ženství a sexualitě spojené se změnami po porodu. 

Jaime tehdy navštívila svou přítelkyni Silvii žijící ve Francii, která psala knihu o tom, co následovalo po jejím porodu a jak se změnilo její tělo z úžasné, mladé a vitální divy na manželku s dítětem u vytahaného prsu. Silvie byla novopečenou matkou a žila ve spokojeném manželství, avšak porod a následné odsouvání vlastních potřeb na druhou kolej zapříčinili, že její sexuální zdraví trpělo. Silvie se rozhodla tuto situaci řešit a navštívila terapeutku, která měla její obtíže a sexuální bloky vyřešit. Celá návštěva pak probíhala velmi nestandardně, téměř až pornograficky, ale nic nevhodného v tom nebylo. Terapeutka nejdříve vyšetřila Silvii, jako při standardní návštěvě gynekologa, a poté ji vybídla k využití vibrátoru, který si na schůzku donesla. (Než budu návštěvu popisovat dál, musím podotknout, že onen zmíněný vibrátor si Silvie přinesla na základě nákupu na lékařský předpis, je to prý naprosto nezbytná a předepisovaná pomůcka, kterou hradí pojišťovny.) Celá popisovaná procedura probíhala cudně a bez nepříjemností, terapeutka Silvii vysvětlila, jak vibrátor správně používat, jak dosáhnout nejlepších výsledků a tedy i dobrého sexuálního zdraví, kde dá průchod své ženskosti a posílí přitom pánevní dno. Jaime byla z této zkušenosti poměrně dost udivená a kladla si otázku, proč se takové pomůcky nedoporučují každé ženě po porodu, když se jimi dosahují tak výborné výsledky? Silvie si myslí, že americká společnost na takové zacházení není ještě připravena, prý z důvodu velkého puritánství a sexuálních tabu, což jí Jaime potvrdila. 


Myslím, že ani ženy v českém prostředí nejsou na takové zacházení připraveny, tedy alespoň většina. Říkám si, že je to škoda, když je statisticky dokázáno, že dobrý sexuální život dokáže vyřešit nejeden problém v životě ženy a může povzbudit hlavně partnerský život. Vibrátor dokáže dobře posílit sedací svaly a pomáhá udržovat pevnější sevření v intimních partiích. Na druhou stranu se porovnáváme s francouzskou společností, která je v oblasti sexu dost pokrokářská a nebojí se ničeho. V českém prostředí bychom těžko narazili na podobné praktiky, možná hlavně proto, že se právě sexualita prožívá za zavřenými dveřmi, v témže duchu, ve kterém jsem byla vychovávaná i já. Z celé Silviiny situace pro mě vyvstalo ponaučení, že sex je sice intimní záležitost, ale pokud nefunguje dobře, je naprosto přirozené říci si o pomoc odborníka a všechen stud musí jít stranou, za to překonání to stojí. A já věřím, že přijde den, kdy se i na českém trhu budou na lékařský předpis prodávat vibrátory a různé sexuální pomůcky pro zlepšení kvality života. 

- Jana - 

Zdroj: Callan, Jamie C. Ooh La La! French Women’s Secrets to Feeling Beautiful Every Day. Citadel Press. New York 2013

Žádné komentáře:

Okomentovat