18/12/2020

Pět jazyků lásky: Jaký je ten tvůj?


Komunikace mezi lidmi je jedna z nejtěžších věcí, která se kdy vyskytla v mezilidských vztazích. Podle temperamentu, který nám je vrozený, komunikujeme s ostatními, a někdy je komunikace harmonická a jindy nepříjemná. K sepsání článku jsem byla motivována vlastní zkušeností a touhou porozumět tomu, proč muži a ženy spolu neumějí mluvit, třeba, že se snaží.  

Čím dál častěji jsem v komunikaci s muži narážela na mělčinu a stále si říkala, že spolu komunikujeme, ale jako bychom se neslyšeli a stejně tak mi své zkušenosti popisovaly mé kamarádky. Věděla jsem, že existuje kniha od Garyho Chapmana Pět jazyků lásky a kdysi jsem ji četla, spolehlivě jsem z ní však všechno zapomněla. Zřejmě si říkáte, co má láska spojeného s komunikací, nebo jakýsi jazyk lásky, a já vám odpovím - skoro všechno, hlavně pokud je to komunikace mezi dvěma různými pohlavími. 

Gary Chapman, autor knihy o které budu psát, je americký manželský poradce a autor knih o vztazích, který letos oslavil už 82. narozeniny. Celý život se věnuje pastoraci a poradenství manželů, kteří nedokáží ovládnout společnou komunikaci a vznikají mezi nimi neshody. Chapman v rámci své mnohaleté praxe přišel na způsob, jak tyto neshody rozluštit poměrně jednoduchým návodem a stvořil tak teorii pěti jazyků lásky. Těmito jazyky jsou slova ujištění, pozornost, přijímání darů, skutky služby a fyzický kontakt. Podle Chapmana má každý z nás jiný druh osobní komunikace formou lásky, nebo řekněme náklonnosti, která je mu vlastní, a pokud komunikujeme svým osobním jazykem s osobou, jejíž jazyk lásky je jiný, přichází někdy kolize.


Vezměme si to prakticky. Mými jazyky lásky jsou pozornost, přijímání darů a skutky služby. Jsem takový věčný opečovávatel, kterému dělá dobře starat se o ostatní, ráda obdarovávám nezištně druhé a svou náklonnost vůči druhým beru jako službu a naprosto přirozenou věc. Pokud potkám někoho, kdo dary a náklonnost považuje za nedůležité, tak naše vztahy mohou trpět, přestože se snažíme. To jsem si v minulosti často ověřila v mých partnerských vztazích, kdy jsem náklonností a touhou pečovat od sebe odehnala kde jakého muže, protože si myslel, že jsem hysterka, co se ráda stylizuje do role domácí paničky, která od rána do večera jen vaří a stará se o domácnost a vyžaduje totéž i od něj. Ve výsledku na tom nic špatného není, pokud nebudu svého partnera dusit.

Po přečtení knihy Pět jazyků lásky a uvážení, že komunikuji těmito jazyky, jsem se rozhodla postoje trochu pozměnit a uvědomila jsem si, že musím naslouchat jazykům lásky těch druhých, a to nejen u svých partnerů. Učím se naslouchat lidem, co považují fyzický kontakt za důležitý, přestože je pro mě těžké vyjadřovat city například objetím. Vše nakonec stojí na tom říci včas, co mi není příjemné a brát to spíš jako možnost k řešení, ne jako nepřekonatelnou překážku.

Na konci knihy je test, který má přiblížit i vám, jakými jazyky mluvíte vy, nejen slovy, ale i činy, gesty a emocemi. Pokud si nejste jistí, jakými jazyky komunikujete, doporučuji si tento test zkusit. Může vám to pomoci rozklíčovat, proč se vám s některými lidmi nedaří komunikovat a v čem je dobré popustit otěže a nestát si za svým, když o to nikdo nestojí. Komunikace je ve výsledku dosti variabilní záležitost a je na nás, jakou si ji vytvoříme.

- Jana - 

Žádné komentáře:

Okomentovat