08/01/2021

Woman zone: Tabu jménem menstruace

Ničeho se nebojte, nebudu si tady mazat menstruační krev po tváři a opěvovat menstruaci jako něco magického a lepšího než zbytek věcí ve světě. Nejsem Helena Houdová. Nicméně si myslím, že menstruace by už konečně měla přestat být tabu. Protože tu je a patří do každodenního života většiny žen. Není třeba ji glorifikovat, není třeba jí démonizovat, ale je potřeba o ní mluvit a poučovat chlapce a muže, kteří nemenstruují, a dívky, které ještě menstruovat nezačaly, tak, aby menstruace přestala být tím nechutným strašákem. 


Pro většinu žen je menstruace peklo. Peklo, co má různé podoby.  Každou ženu menstruace trápí jinak - některá má silné bolesti a je jí nevolno, jiná zase krvácí až týden a je unavená. Některé mají s menstruací problémy a nemají ji vůbec z různých zdravotních důvodů. Tohle všechno ale většina žen drží pod povrchem a pokračují ve svých každodenních povinnostech. Protože svět se nezastaví kvůli jedné menstruující, že ano. Menstruace není příjemná záležitost. Myslím, že můžu mluvit za všechny ženy, když řeknu, že bychom si rády menstruaci odpustily, pokud by to šlo. Ale nejde to, je to součástí biologického fungování ženského těla.

Menstruační cyklus není jen těch pár dní krvácení. Během jednoho cyklu, který začíná s menstruací a končí začátkem další menstruace, se ženské tělo mění a hladiny různých hormonů výrazně kolísají, jak je vidět na obrázku pod odstavcem. A teď už asi chápete, že když naše těla pořádají každý týden jinou hormonální párty, proč jsme občas trochu podrážděné, že? Obzvlášť, blíží-li se naše dny, kdy některé ženy krutě postihuje PMS (premenstruační syndrom). Menstruační cyklus je jedna velká horská dráha, která se opakuje každý měsíc, dokud nenastane menopauza. Navíc se cykly a jejich průběh mění i během života ženy - záleží na jejím zdraví, věku atd. Ze své vlastní zkušenosti vím, že moje menstruace probíhá jinak, než probíhala v pubertě. Posledních pár cyklů mám silné PMS příznaky, kdy jsem zhruba týden před vypuknutím celé té rudé parády nervózní, podrážděná a nepříjemná. Chudáci chlapi u mě v práci. Tohle se mi dříve vůbec nedělo, na druhou stranu samotné krvácení bylo dříve bolestivější a delší, než je v současnosti.

Zjistila jsem, když jsem se bavila s různými muži, že spousta z nich má o menstruaci zkreslené či nepřesné představy. Chápu to. Kde by se o tom měli dozvědět víc, pokud sami nechtějí a nemají štěstí na sdílnou a otevřenou ženu v okolí? Nedělám si ani iluze, že se o tomhle nějak obsáhle učí ve školách dívky natož chlapci. Není vlastně ani potřeba, aby z každého chlapa byl expert na menstruaci. Neměli by se ale štítit o tom mluvit a naslouchat zkušenostem žen. 

Ženy by se měly přestat bát o tom mluvit a opravit muže, pokud mají chybné názory. To se nedávno krásně ukázalo, když Skotsko jako první na světě zavedlo všechny menstruační potřeby pro ženy zcela zdarma. Všichni čeští Pepíci internetu se jali toho, aby všem ukázali, jací jsou na menstruaci experti a jak je krok Skotska zbytečný a nefér vůči mužům. Je to směšné a smutné zároveň. Právě kvůli takovýmto situacím je menstruace stále ještě tabu. Mluví-li žena o ní a hájí svoje potřeby na menstruační pomůcky, je často označená za extrémní feministku a hysterku. Ve finále ale nejde vůbec o muže a jejich názory, otevřená diskuze a dostatek dostupných informací o menstruaci nejvíce prospívá mladým dívkám a ženám, které třeba trápí problémy spojené s jejich cyklem, ale bojí se zeptat. To je podle mě ten největší důvod, proč menstruaci přestat démonizovat. 

Všechno se vždy stočí k tomu, že ve společnosti stále chybí dostatek tolerance jeden k druhému. Obzvlášť teď v téhle době, kdy nás už několik měsíců sužuje koronavirová pandemie. Nic se nesmí přehánět, takže dejme trochu klidu a respektu menstruujícím ženám a buďme ohleduplní a chápaví k mužům, kteří se ženy snaží alespoň pochopit. Moc hezky to shrnula Nikita z podcastu Love is on the air, když v epizodě 17 prohlásí: „Menstuace není golgen ticket k tomu chovat se jako píča.“ Takže dámy, přestaňte menstruaci zneužívat k tomu, abyste trápily své partnery. A pánové, dopřejte svým menstruujícím polovičkám trochu klidu a buďte obzvláště pozorní. Třeba se navzájem něčemu naučíme. 

- Klára - 

Žádné komentáře:

Okomentovat