12/03/2021

Jak randí mileniálové? Pár postřehů a rad pro ty hledající lásku


Než se v pondělí zveřejní poslední díly Tinderníků (včetně velkého finále), přišlo mi vhodné shrnout ty nejdůležitější postřehy ze současné situace na poli randění a třeba dát i pár dobrých rad, abyste se vyvarovali chyb, které jsem udělala já. #vyzkoušenozavas Ano, měla jsem Tinder všeho všudy tři měsíce, ale už teď se cítím jako expert na mileniálské randění. Vztahy a veškeré patálie s nimi jsou častým tématem mezi přáteli, známými, ale třeba, jako v mém případě, i kolegy v práci. Proto ve svém sborníku tipů a triků nebudu vycházet jen ze svých zkušeností, ale zahrnu i názory a rady od ostatních v mém okolí. Protože některé aby člověk do kamene tesal!

Občas je na nic být single. Úplně nejvíc na nic ale je, pokud se stanete single chvíli před tím, než svět zachvátí epidemie corona viru. I bez něho by randění chvilku před třicítkou v dnešním světě nebyl žádný med. Mládí vám pomalu, ale jistě uniká mezi prsty, ponocování a popíjení v klubech a barech vás přestává bavit, většina známých a kamarádů je už šťastně zadaných a začínají hnízdit. Okruh možností, kde potkat nové lidi a potenciálního partnera se zužuje. Proto je logické, že se mnozí obrazí na internetové seznamky a seznamovací aplikace. Včetně mě.



Mojí "weapon of choice" byl Tinder. Takhle aplikace je asi nepopulárnější a nejužívanější na světě, společně s Badoo v těsném závěsu. Nedávno dokonce i Facebook spustil svoji vlastní seznamku, kde vám navrhuje lidi k seznámení podle vašich společných zájmů a společných přátel. Randění se zkrátka stále více a více posouvá do online světa. Jedna čtvrtina mileniálů (tj. lidí ve věku 25-34 let) ve Spojených státech amerických používá nebo používalo Tinder. O generaci mladší jedinci (Gen Z, 18-24 let) je pak na této aplikaci přítomná z pětatřiceti procent. [1] Mileniálové nemají čas ztrácet čas, osvojují si snadno moderní technologie, neradi se váží, stále více z nich preferuje single lifestyle. Není proto divu, že se Tinder od svého založení v roce 2012 stal téměř ihned hitem. I v ČR je tahle aplikace stále více populárnější, už v roce 2015 tam bylo přes 100 tisíc Čechů. [2]

Na Tinderu je tedy rozhodně na výběr. Tedy obzvlášť pokud jste žena. Statisticky je na Tinderu výrazně více mužů než žen. A tento nepoměr může vytvářet prazvláštní situace - vydalo by to samo o sobě na další článek. Nebo dva. Nebo celý román! Malou ochutnávku, takouvou špičku ledovce, ostatně dostanete, když si poslechnete Tinderníky.  Já se Vám ale pokusím dát pár rad a tipů, jak tím bouřlivým mořem Tinderu proplout pokud možno bez úhony, pokud se už rozhodnete napnout plachty a vyplout vstříct romantickým dobrodružstvím.

Rozmyslete si, co chcete

Mějte aspoň trochu plán. Je složité si představit, co od internetového randění čekat, když jste to předtím nikdy nezkusili, ale je fajn si ujasnit priority ještě před startem. Chcete jen nezávazně poznat pár lidí? Zajímá vás jen ONS (one night stand) a nechcete se vázat? Hledáte něco serioznějšího? Utřiďte si myšlenky, než Tinder (či jinou seznamku) spustíte. Pomůže vám to lépe a rychle vytřídit zájemce/zájemkyně.

Mějte na paměti, že ostatní často neví, co chtějí

To, že vy máte svůj "shit together" neznamená, že to tak mají všichni. Z mých zkušeností se ukazuje, že velká část lidí vlastně neví přesně, co na Tinderu hledá. Počítejte s tím, buďte tolerantní, i když je to občas s takovými lidmi frustrující. 


Ne, je ne. Neslevujte z něho, neodrazujte od něho

Na tohle obzvlášť pozor. Občas se stane, že vaše sympatie nebudou opětovány. Smiřte se s tím. Pokud vám protějšek řekne ne, znamená to ne. Zařaďte zpátečku. To samé platí i pro situace, když protějšku řeknete ne vy a on/ona přesto naléhá. Berte nohy na ramena. Nikdo nemá právo vás nutit do něčeho, co vám není příjemné, ať už se jedná o pusu, způsob jakým vás drží kolem ramen nebo cokoliv jiného. Nenechte se ani přesvědčovat, ať si dáte tenhle drink nebo jointa, pokud nechcete nebo na to nejste zvyklí. Za patálie, traumata a divné pocity, které vznikají z těchto vynucených situací, nikdo nestojí.


Toxic není jen písnička od Britney Spears, ale i chování některých jedinců na sítích

Tohle se úzce váže k předchozímu bodu. Někteří (naštěstí jich není moc) jsou prostě zruční manipulátoři. Přesně vědí, co říct, kdy zahrát na citlivou strunu. Často umí vše otočit ve svůj prospěch a vás donutí cítit se provinile. Nikdo vás nezná líp než vy sami, využijte toho. Pokud si někdy uvědomíte, že vás interakce s druhým/druhou nedělají šťastnými, že se necítíte pohodlně, že vám něco na tom celém nesedí, dejte ruce pryč, dokud je čas. 

Věc jménem ghosting

Tohle není pěkný a každý to už někdy zažil. Všechno jde hladce, rozumíte si, ale najednou daný/daná zmizí. Začnou vás ignorovat, neodpovídají na zprávy, nezvedají telefony... Vy netušíte, co jste udělali špatně. Já vám to řeknu - vůbec nic. Jen jste byli vyghostováni. Osobně mám ke ghostingu neskutečný odpor, přijde mi to jako velká zbabělost a jen to ukazuje na malý charakter toho, kdo to dělá. Pokud i vy jste někdy vyghostovali, ok, ale už to prosím nedělejte. Není příjemné někomu říct, že už se s ním nechcete vídat, ale je to lepší (a pro toho druhého i pochopitenější) než se vypařit, jak pára nad hrncem. 


Berte to sportovně

Když nejde o život, tak jde o... však vy víte co. Tinder může být hrozně psychicky vyčerpávající.  Nejistota, odmítnutí, zklamání jsou převážná většina toho, co ve skutečnosti dostanete. Je pak těžké si udržet trochu optimistického ducha. Snažte se to brát s nadhledem a věřte, že pokud opravdu chcete, tak tam najdete nějaký poklad. Najdete jehlu v kupce sena. Vy si ji zasloužíte, takže se nebojte zabořit se do toho marastu a hledat. Bude to možná trvat, narazíte na pár rychlokvašek (zdají se být jako top, ale rychle se z nich stane flop), utržíte pár šrámů na duši a získáte pár veselých historek - to k tomuhle typu randění zkrátka patří - ale pořád je tu šance, že najdete toho pravého/tu pravou. Tak přeji lovu zdar! 


- Klára - 


[1] Blair, Ian. “Tinder Revenue and Usage Statistics Breakdown.” BuildFire, May 27, 2020. https://buildfire.com/tinder-statistics/.
[2] Filipová, Lenka. “Seznamku Tinder Používá Přes 100 Tisíc Čechů. Řeší, Jak by Vydělala.” Hospodářské noviny (iHNed.cz). Economia, a.s., March 1, 2015. https://byznys.ihned.cz/c1-63614970-seznamku-tinder-pouziva-pres-100-tisic-cechu-resi-jak-by-vydelala.



Žádné komentáře:

Okomentovat