02/04/2021

O háčkování 💙


Když mi bylo asi čtrnáct let, babička mě učila háčkovat a plést. Nutno říct, že mi to tenkrát ale vůbec nešlo a tím pádem mě to brzo přestalo bavit. Uháčkovala jsem a upletla pár řád, hned mi utekla všechna oka a já měla jen vztek. Nebyla jsem zkrátka na háčkovaní dostatečně připravená. K háčkování se musí dospět, protože to občas vyžaduje velkou dávku trpělivosti a odhodlání.

Chvíli to vypadalo, že se z háčkování stane nové otužování. Na Tik Toku jsou v poslední době například hitem kompilační videa o různých umělkyních a umělcích, co dokáží uháčkovat neuvěřitelné věci.  Nakonec se z háčkování takový masivní trend nestal, přesto se háčkování těší značné popularitě a během posledního roku pandemie a několika lockdownů začalo háčkovat mnoho lidí. A já si dokonce troufám tvrdit, že háčkování má stejný pozitivní efekt na duševní zdraví jako otužovaní. Hned se dostanu k tomu proč.

Háčkování dokáže být skvělé i náročné zároveň. Jako každý nový koníček a dovednost, začátky bývají těžké. Jakmile jsem si ale osvojila základní techniku a vzory, celkem rychle jsem dokázala stvořit třeba čelenku nebo rukavice. Přesto moje první výtvory vypadaly hodně kostrbatě, jako by to háčkoval někdo po obrně. Stejně jsem z těch prvních výrobků měla radost a byla jsem na sebe pyšná, že už nejsem ta netrpělivá, hned se rozčilující Klára, kterou jsem byla ve čtrnácti. 



Líbí se mi, jak rychle se ale zlepšuji. Umím nové vzory, troufnu si na složitější výrobky, háčkování mi jde rychleji. Co ale na háčkování zbožňuju nejvíce, je to, jak mě to uklidňuje a jak je za mnou vidět hotová práce. Živím se tak říkajíc hlavou, kolikrát za celý týden mám pocit, že jsem nic neudělala. i když to není pravda. Zkrátka jsem za sebou nevidím žádnou fyzicky hmatatelnou práci. Možná tak popsané papíry a odeslané e-maily.  U háčkování plody mojí práce vidím ihned. S přibývajícími stehy a sloupky se před mýma očima tvoří něco celkem zajímavého. Ze začátku to nedává moc smysl, ale najednou už v tom je vidět, že to bude další čepice (nebo cokoliv dalšího)!

Háčkování mě uklidňuje. Po celodenním stresu a koukání do počítače či do telefonu potřebuju vypnout a odreagovat se. Na tohle je háčkování ideální. Sedím si v klidu se svou vlnou a háčkem, poslouchám hudbu, podcast, nebo vůbec nic a užívám si chvilku ticha. Občas, když se to povede, se dostanu až do meditativního stavu, kdy nemyslím na nic jiného, než na to, jaký steh teď udělat, abych nepokazila vzor. Cítím přitom, jak ze mě odchází všechen stres a napětí. Když háčkuju večer před spaním, funguje to jako ukolébavka a spím potom jako zabitá. 

Pokud přemýšlíte, že začnete s nějakou novou kreativní činností, dejte háčkování šanci. Za prvé je to celkem levný koníček. Klubko vlny pořídíte okolo padesáti korun a základní háček na háčkování stojí asi třicet korun. Za druhé jsou všude na internetu spousty návodů a vzorů zdarma jak v angličtině, tak v češtině, takže vždy najdete radu a návod na to jak začít. A v neposlední řadě, když vytrváte, budete mít aspoň zásobu dárků pro rodinu na všechny nadcházející Vánoce, protože nejvíce potěší vlastnoručně vyrobený dárek, že ano. 😁 

Háčkování je zkrátka láska!

- Klára -


Žádné komentáře:

Okomentovat