14/05/2021

Koho volit? Každý hlas se počítá...


Zbývá pár měsíců do podzimních parlamentních voleb, kampaně jednotlivých stran začínají nabírat na obrátkách. Covid společně s dalšími problémy téhle vlády jen přilévá olej do ohně vyhrocené situace.
Jak se orientovat v současné politické scéně? Jak se správně rozhodnout, koho na podzim volit? Nabízím vám pár rad a zdrojů, kterým se dá (snad) věřit a kterými se budu řídit já.

Sympatie nebo program?

Každou stranu nebo koalici stran někdo reprezentuje. Osobní sympatie a antipatie pak chtě nechtě ovlivňují náš názor na dané politické uskupení a na to, jestli bychom ho volili, nebo ne. Ano, předseda pirátů Ivan Bartoš má dredy, což je pro někoho neřešitelný problém, i když dost malicherný. Ano, v čele Trikolory není po odchodu Václava Klause ml. žádná další výrazná osobnost, kterou by si lidé zapamatovali. Ano, předseda ODS, Petr Fiala, je tak trochu nemastný neslaný strýček. Každá politická strana má své leadery a členy, kteří jsou viditelnější víc než jiní. Tito reprezentanti však často svým chováním vzbuzují pocity u potenciálních voličů, které ne vždy jsou kladné. Důležité ale je, že strana je víc než jeden člověk. Je důležité brát v potaz profil a pověst celé strany, jejich program, cíle a postoje.

Přesto, pokud se budete u volební urny orientovat spíše pocity, než politickým programem, doporučuju si alespoň svého oblíbence řádně prověřit – navštivte jeho/její profily na sociálních sítích a webové stránky. Poslechněte s rozhovory pro různá média, ať jste si aspoň jistí, že vaše sympatie k danému politikovi (a tedy i straně) jsou jisté.



Zdroj? Jděte k němu!

Navštívili jste někdy stránky jakékoliv politické strany? Čerpali jste informace o jejich volebním programu přímo z jejich stránek a prohlášení? Nebo to jen přejímali z médií? Musím se přiznat, že jsem se až do nedávna na webové stránky politických stran vůbec nedívala, přitom se tam jasně dá vyčíst nebo nevyčíst, co má daná strana za lubem. Jde především o jejich volební program, o kterém jsem mluvila v předchozím bodě. Má-li strana jasně formulované cíle, nejlépe i s podrobným postupem, jak daného cíle dosáhnout, mělo by jí to nahnat plusové body u voličů. Problémem je, že spousta lidí se samo po oficiálních prohlášeních a programech nepídí, všichni spoléhají na přetlumočení z médií. To je ale chyba, takže tady je máte a honem se běžte podívat na stránky vašeho oblíbeného uskupení. Vybrala jsem weby politických stran a uskupení, co jsou nyní v Poslanecké sněmovně:

Trable udělat si názor? Tady jsou názory udělané za vás

To by nebyli Češi, aby neměli na všechno názor, a ještě se o něj rádi nepodělili. Pokud si radši necháte od někoho poradit, běžte nejdřív za svými kamarády. Pokud kamarádům v politických názorech nevěříte (to je celkem fér), zkuste hledat komentáře, glosy a eseje od předních českých politologů a novinářů. Nebo navštivte stránky různých médií či blogů. Mějte ale na paměti, že půjde o zaujatý názor, ať už pravicově, nebo levicově.

Tady je pár mých tipů (ne nutně oblíbenců):

- Klára -

Žádné komentáře:

Okomentovat