06/05/2021

Udržitelné nakupování aneb recenze 5 secondhandů v Pardubicích

Jestli se nějaký fenomén v poslední době rozmohl, tak je to snaha nakupovat udržitelně. Snaha zanechat co nejmenší negativní stopu v přírodě dokázala motivovat lidi k zamyšlení nad tím, jak přírodu vlastně zatěžujeme každý den, konkrétně tím, co si oblékáme. Ať už jste minimalista, co si vystačí s 10 kousky na sezonu ve svém šatníku, anebo každý den stojíte před nacpanou skříní a nevíte, co si s té změti vybrat, určitě jste slyšeli o udržitelnějších možnostech, kde své oblečení nakoupit.

V posledních několika letech se velké obchodní řetězce rozhodly vykročit udržitelnější cestou a vyrábějí oblečení z recyklovaných materiálů nebo těch materiálů, které nejsou tak náročné na výrobu a jejich základní složky tak náročné na pěstování. Tleskám pokaždé, když na internetu čtu, že se takové módní řetězce rozhodly vykročit zelenější cestou, ale stále se nedokážu zbavit pocitu, že nakupování lokálních značek a vybírání oblečení v secondhandech je tou nejlepší volbou, jak ušetřit přírodě i své peněžence.


V následujících řádcích se dočtete recenzi o nejlepších pardubických secondhandech a co v nich můžete najít, popřípadě zhodnocení, proč si myslím, že se vyplatí do nich zavítat:

1. La Roba Palackého


La Roba je podle mě top mezi sekáči v celých Pardubicích. Obchod dbá na eleganci a skvělou prezentaci oblečení, které hodlá prodat, což je základ úspěchu. Nenajdete zde nevyprané oblečení ani nechtěné skvrny na vybraných kouscích, které by dokazovaly, že jste právě v sekáči. Zde se naopak cítíte jako v luxusním butiku, který špičkově nabízí zboží, které jinde nenajdete. Každý kousek je pečlivě vyprán, vyžehlen a vystaven tak, aby jste jej našli v té správné kategorii, kterou zrovna hledáte. Nestane se, že byste tápali mezi změtí šatstva a hledali svou velikost, vše od nejmenší až po největší, na své si přijdou i plus size zákaznice. Obchod jeho prodavačky pravidelně navoní, nikdy se nestane, že by vás do nosu praštil typický zápach starého sekáčového zboží.

2. Be Nice, nám. Čes. legií


Be Nice je typický maloobchodní soukromý krámek, kde je o vás postaráno nadmíru dobře. Obchod vede přímo jeho majitelka, která jako by vypadla z lifestylového časopisu a s lehkým úsměvem předvádí ty nejvybranější kousky ve svém repertoáru. Její oblečení je vždy v té nejlepší kvalitě, každý kousek je podle velikosti a vzoru seřazen. Třeba, že máte v ruce 10 kousků šatů a už hodláte jít do kabinky, paní majitelka přispěchá ještě se dvěma či třemi kousky, které vašemu oku unikly. Velmi jsem si takový přístup pochvalovala, jako zákaznice máte pocit výjimečnosti. Pokud chcete s nákupem spojit i skvělý rozhovor a nevadí vám přímá milá konfrontace a dokonalý podbízivý marketing, jste na správné adrese.

3. Bellitex, OC Grand


Přesouváme se ke střední třídě nabízeného zboží, jeho žalostné propagaci a celkové kvalitě servisu s tím spojeným. Bellitex se v Pardubicích objevil poměrně nedávno, své sídlo ze 17.listopadu přesunul do OC Grand na Nám. Republiky, a tím zmizel z mého zorného pole. Co si pamatuji z dob, kdy jsem navštěvovala tento sekáč, je čistá apatie. Obchod působí celkově upraveně, jeho prodavačky většinou unaveně a po několika návštěvách, kdy jsem odcházela s prázdnou, jsem se rozhodla na tento obchod zanevřít. Mám ráda určitou kvalitu a servis, toho jsem se v tomto obchodě nedočkala a z přístupu zaměstnankyň si troufám odhadnout, že se ani nikdy nedočkám.

4. Textil House, Palackého


Ve stejné kategorii kvality zůstáváme, servisem si polepšíme. Textil House má po celé ČR hned několik poboček, které vyznávají stejnou kvalitu, přístup i prezentaci oblečení. Já sama si v tomto obchodě málo kdy něco vyberu, vždy mě ale zaujme otevřenost prodavaček a šťastné hodinky, díky kterým můžete nakoupit zboží i za 10,- kus. Jsem z těch, co si na lepší kvalitu potrpí, občas si zde přijdu na své, ale spíše výjimečně. Ovšem pokud hledáte něco narychlo, buďte si jistí, že zde to najdete. Jejich sortiment zahrnuje hodně barevných kousků, etno styl a indiánské motivy, sem tam i tygří či kočičí outfity.

5. Profi Second Hand, Palackého


Článek zakončím tím nejhorším z nejhoršího, doslova. Tento obchod se s předchozími vůbec nedá srovnat, protože pokud nezajdete nakupovat v den nové várky oblečení, zřejmě nic než hadry na podlahu neseženete. Prezentace namačkaných kusů na sebe mi připomíná Šáhův garážový výprodej, zápach starého propoceného šatstva se rozpíná po místnosti a na záda vám tu bude dýchat umaštěná zákaznice Hilda, které praskla guma u spoďárů a musí si za 10 korun najít nové. Nedostatek prostoru a starý interiér, který majitel zřejmě nechce inovovat, z tohoto obchodu dělají odporné doupě, kam není potřeba chodit. Ale třeba se pletu a někdo sem chodí rád, ovšem inovace a snaha lépe prezentovat oblečení by z tohoto místa udělaly krásnější obchod.

- Jana -

Žádné komentáře:

Okomentovat