10/06/2021

Oblíbená místa v Pardubickém kraji

Chci se s vámi podělit o svoje oblíbená místa v Pardubickém kraji. Je zde zajisté mnoho podmanivých a kouzelných míst a právě na některá z nich se spolu na následujících řádcích podíváme. 

 1. Maštale

Pokud máte rádi krásné lesy a úchvatné skalní útvary, pak vám vřele doporučuji navštívit přírodní rezervaci Maštale, nacházející se na rozmezí okresu Chrudim a Svitavy. Toto místo znám od dětství, kdy jsem s rodinou pravidelně jezdila do Boru u Skutče, do vesnice, odkud mnoho turistů začíná túru po Maštalích. Kromě Boru u Skutče se Maštale rozprostírají na katastrálním území obcí Budislav, Jarošov u Litomyšle, Leština, Nové Hrady, Paseky, Podměstí, Proseč a Zderaz. Ráda se sem vracím. Je to čtrnáct dní zpět, co jsem se vydala s mojí kamarádkou na procházku po zdejších lesích. (Zajeďte si sem na borůvky. Je jich tady požehnaně.) Maštale mě nikdy nezklamou. Mezi nejnavštěvovanější části patří Městské a Toulovcovy Maštale, k vidění  je toho tu však daleko více. Pro více informací navštivte stránku mastale.cz

2. Hrad Kunětická hora

Jelikož jsem žila několik let v Pardubicích, výlet na Kunětickou horu mě nemohl minout. Kuňku jsem si ihned oblíbila a začala ji pravidelně navštěvovat. Z Pardubic jste na hradě za chvíli, využít můžete i cyklostezku. Jednu sezónu jsem zde dokonce pracovala, a tak mám k tomuto místu ještě bližší vztah. Tento hrad je velice fotogenický, opravdu jako z pohádky. A tento rok se můžete podívat do prostor, které byly téměř 50 let veřejnosti uzavřené. Po třech letech skončila rozsáhla rekonstrukce. Já už se moc těším na návštěvu. Pokud se na Kuňku vydáte, pozdravujte tam za mě kozy. Když už tam budete, tak se zastavte na výbornou Kunětickou zmrzlinu do nedaleké vesnice Kunětice.



3. Zřícenina Žumberk

Toto krásné místo jsem navštívila pouze jednou a byla jsem nadšená. S kamarádkou jsme si slíbily, že se na zříceninu Žumberk v budoucnu určitě vrátíme. Hlavním bodem našeho výletu byla zřícenina Rabštejnek, od druhé zastávky v Žumberku, jsme neměly vůbec žádná očekávání, o to víc jsme byly poté překvapené. Jedná se o poměrně rozsáhlou zříceninu s boží atmosférou. Na rozdíl od Rabštejnku bylo na Žumberku mnohem méně lidí. V podstatě jsme tam byly samy. Zřícenina Žumberk je ideálním místem pro relaxování, příště si zde s kamarádkou uděláme piknik a  pobudeme tu delší dobu.

4. Veselý Kopec

Pojďte se vrátit v čase zpět a navštivte malebný skanzen Veselý Kopec. Uvidíte, jak se dříve žilo v roubených domcích, zjistíte, jak bydleli a hospodařili drobní zemědělci od poloviny 19. století do poloviny 20. století. Já si tyhle návraty do minulosti vždy s chutí užívám.


Kromě těchto míst ještě ve stručnosti doporučuji městečko Luže s hradem Košumberk, dále zámek Nové Hrady a okolí, půvabné město Litomyšl, zámek Choltice s krásným parkem a vyhlídku s názvem Poklona, místo, kde jsem proseděla mládí.

- Lucie -

Žádné komentáře:

Okomentovat