24/06/2021

Proč je dobré investovat... do čehokoliv


Měla bych na začátku říct, že nejsem žádný velký odborník na investice, svět akcií a cenných papírů šel tak nějak mimo mě celkem dlouhou dobu. Nicméně v poslední době mi došlo, že jen z platu si málo co našetřím. Tudíž je nasnadě, aby ty moje těžce našetřené peníze začaly vydělávat peníze. Razím motto, že nechci o své peníze na spořícím účtu s úrokem nula nula nic pomalu přicházet kvůli inflaci, radši ty peníze „ztratím v boji“ na investičním trhu. Začala jsem se proto o investování víc zajímat. Myslím, že je dobré investovat do čehokoliv. I do těch kryptoměn, ale o tom se ještě zmíním...

Nejsem velký investor. Investuji opravdu jen peníze, které nutně nepotřebuji a o které jsem v nejhorším možném případě ochotná, ehm, spíš smířená s tím o ně přijít. V dnešní době je naštěstí spousta možností, jak začít investovat. S rozvojem sociálních sítí a různých video platforem a blogů je čím dál snadnější se o investování něco naučit a dozvědět. Mám tu pro vás pár tipů, kde si zjistit informace tak, abyste se mohli rozhodnout do čeho a jak investovat. Jsou to tipy, ke kterým se i já vracím a pravidelně je sleduji, abych si zúročila svoje peníze co nejvíc a nejlíp.

Přátelé, kamarádi

Určitě máte ve svém okolí někoho, kdo se o investování zajímá. Investování (a ty proklaté krypto) jsou v poslední době častým tématem v barech a hospodách u piva. Ať už se jedná o kamaráda, kamarádku nebo kolegu v práci (to je třeba můj případ), je fajn mít někoho po ruce, probírat s ním aktuální dění, získat i pár rad. Lidé z okolí většinou neinvestují statisíce a miliony, jedná se o drobnější investory, kteří se zaměřují na investice, které jim vydělají co nejvíce s rozumným rizikem. Takovéhle investování to mnohem blíž realitě, než ty přehnané scény filmů o Wall Street. Nikdo nekřičí, netelefonuje, ale sedí většinou v tichu nad telefonem nebo u počítače. 



Youtube, weby, sociální sítě

Mám tu pro vás pár odkazů na youtube kanály a weby, na které se občas podívám. Jsou to ověřené tipy, žádní extrémní a šílení investoři, ale lidé s mnohaletou praxí.

  • Investiční web: Youtube i jejich stránky jsou plné článků a videí pro investory různé úrovně a znalostí. Najdete zde odpobné názory a anylýzy trhů, predikce, tipy a přehled vývoje trhů. Je to takové středisko, kam jít a vždy se tam něco dozvíte.
  • Rozumný investor: Opět Youtube i webový portál, který se zaměřuje na ty, co si chtějí investovat sami a sami si budovat svoje portfolio. Rozumný investor nabízí i hodně vzdělávacích videí, takže rozhodně doporučuji všem, kteří s investováním úplně začínají.
  • Facebooková stránka Investiční tipy: Ná této stránce zveřejňují články a podcacty o investování a vývoji trhů. Jsou ovšem hodně zaměření na kryptoměny.

Odborníci 

Není nic špatného na tom vyhledat odborníka, pokud nemáme čas si sami vše nastudovat. Úspěšné investování totiž vyžaduje hodně pozornosti a znalostí. Já sama jsem šla za poradcem od mé banky. Spousta bank nabízí služby investičního poradce nebo možnost připojit se k investičním fondům. Existuje také nepřeberné množství soukromých investičních společností, kteří vezmou vaše peníze a budou investovat za vás. Vy si jen nastavíte podmínky a cíle a občas si to zkontrolujete, to je všechno. Je to ovšem za cenu toho, že za takovéto služby platíte. 

Poznámka na konec: Kryptoměny

Osobně kryptoměnám nevěřím, protože nejsou odvozené od hodnoty ničeho reálného. Když investujete do zlata, tak víte, že někde jsou fyzické zlaté cihly nebo ruda. Když investujete do akcií firmy, tak máte přehled o její historii, výnosech a perspektivě. V obou případech dokážete předvídat vývoj hodnoty podle určitých znaků. Máte se od čeho odrazit. U kryptoměn to neplatí - jejich cena dramaticky stoupá a padá s tím, jak Elon Musk tweetuje nebo jak se obecně na sociálních sítích šílí. Vysoká volatilita a čím dál tím víc typů kryptoměn (což jen tříští ten trh a snižuje hodnotu každé z nich) jsou hlavní důvody, proč do kryptoměn neinvestovat, které zmiňují i Ronald Schubert a Petr Novotný z Investičního webu - video je vložené pod článkem. 

- Klára - 



Žádné komentáře:

Okomentovat