17/06/2021

Umění kaligrafie a hand letteringu

Kaligrafie, neboli umění krasopisu, se stává čím dál tím více oblíbenou kratochvílí. Autoři věnující se krasopisu nabízejí širokou škálu knih, pomůcek i soukromých hodin, při kterých si můžete i vy vyzkoušet umění krásného dekorovaného písma. Dnes v běžné komunikaci i v psaní poznámek se ke krasopisu většinou neuchylujeme a to z důvodu nedostatku času a čitelnosti našeho písma. Pojďme se nejprve podívat do historie, jak to s krasopisem bývalo dříve.

“Nepíše naše ruka, píše naše duše,“ napsal v roce 1920 Adolf Zelinka v knize O grafologii. Bylo to v době, kdy byl (krasopis) obávaným školním předmětem a „škrábat jako kocour“ bylo považováno za ostudu. Naopak úhledné písmo, které se nelišilo od vzoru, bylo náležitě oceňováno. Mělo to svůj důvod: po staletí byly všechny úřední dokumenty psány rukou, jednotnost rukopisů tak byla základní nutností. Psát dobře tedy znamenalo především neodchylovat se od normy a psát úhledně.” 



Krasopis jako součást školní výuky

Jak bylo zmíněno v úryvku výše, kaligrafie bývala kdysi školním předmětem a to z důvodu toho, že se všechno, na co lidská ruka sáhla a oči přečetly, psalo rukou. Z nutnosti čitelnosti tak sedávali žáci dlouhé hodiny ve školních lavicích a drtili svá zápěstí ve snaze naučit se psát tak, jak regule požadovaly. Krasopis zahrnoval stínování, přítlak a ozdobné prvky, není nutno podotýkat, že kuličková pera byla velmi drahá a tak žáci psali neforemnými těžkými pery, která namáčeli do kalamáře a nejednou museli kvůli nehodě na papíře začít psát znova.

Spása přišla v roce 1932, kdy bylo zrušeno kaligrafické psaní s přítlakem, jemné ozdobné prvky však zůstaly. Pedagog Václav Penc poté v 50.letech 20.století vylepšil dosavadní písmo, velká písmena byla zjednodušena a brožura Metodika psaní už nepočítala s psaním ocelovými pery. Co bylo převratné, byl sklon písma, který měl mít 75 stupňů se sklonem doprava, tak jak jsme se to učili i my. Posledními většími změnami prošlo klasické písmo v 80. letech, kdy se velká písmena jako N, M a nebo A přiblížila stylem k malým písmenům a zjednodušila se tak přehlednost.

Dalším zajímavým atributem psaní byla jeho návaznost. Každé slovo psaní krasopisem mělo být napsáno jedním tahem, kdy se případné háčky a čárky psaly až po dokončení celého slova. Linka by tak měla vést od začátku až do konce. Ovšem postupem času od toho upustili i učitelé, protože čas kvapí a psát pomalu a navazovat písmeno na písmeno je zdlouhavé.

Nesmíme zapomenout na ty z nás, co píší levou rukou. Psaní pravou bylo vždy důležité, mnozí si to spojují s pravou hemisférou mozku, která zodpovídá za racionální uvažování. To si ovšem odporuje, neboť krasopis je umění, a proto by měl být spojován s kreativitou, za kterou zodpovídá levá hemisféra. Inu, někdy názory většiny nedávají smysl a nucené přeučování potrápilo nejednoho žáka. Dnes si žáci mohou na některých školách vybrat, jakým stylem budou psát, respektive je to na daných učitelích, jak začnou své prvňáčky vyučovat. Je možnost vybrat si z tiskací formy psaných písmen nebo psací formy, která navazuje písmena na sebe.

Psaní v budoucnu?

V roce 2010 byl proveden pokus, kdy grafička Radana Lencová vypracovala nový druh písma zvaný Comenia Script. „Písmo jsem založila na takzvaném italic handwriting, tedy na nespojitém písmu bez kliček. V první třídě se učí kolmý sklon, ve druhé třídě se pak přidává sklon doprava – ale jaký, to je na každém písaři. Stejně je to s návaznými tahy, kterými je možné některá písmena s takzvanými výběhovými tahy, například a, d, h, i, k, l, m, n nebo u, spojit formou dotýkání. Moje písmo prostě není norma, je to spíš model, návrh, který si každé dítě uzpůsobí tak, aby se mu dobře používalo,“ říká Radana Lencová, která za sadu didaktických pomůcek Comenia Script získala cenu v soutěži Nejkrásnější kniha roku 2008. 

Do programu se po dobu dvou let zapojilo 33 škol, v roce 2014 toto písmo využívalo 140 škol a většina z nich hodnotí písmo pozitivně.

Krasopis a hand lettering jako koníček

Pro ty, co by rádi našli novou kratochvíli, mohu krasopis vřele doporučit, protože si můžete najít vlastní styl. U této aktivity vidíte hned výsledky, ovšem vše má svůj čas. Lettering je potřeba pilovat a postupně se můžete ze začátečníka vypracovat na mistra v oboru.

Co budete potřebovat?


Je třeba mít na mysli to, že je to koníček vyžadující prvotní investici, která se vám vrátí. Nejprve můžete zkusit psát jedním druhem pomůcky a poté svůj arsenal rozšířit. V začátcích vám pomohou taktéž i knihy, např. Abeceda krasopsaní (https://www.megaknihy.cz/hobby-zeny/323796-abeceda-krasopsani.html).




Žádné komentáře:

Okomentovat