01/10/2021

Jak se tvoří parfémy?

 Jako vášnivý čichač se ve vůních vyznám už od dětství. Spojení jednotlivých esencí je pro mě alchymií, kterou ráda zkoumám. Vlastně pokaždé, když vyjde na trh nová vůně, musím ji očichat, protože chci vědět, co zrovna hýbe světem vůní a co je oblíbené. Je mnoho značek, jejichž vůně jsou nezapomenutelné a jsou ikonickým podpisem značky, ale proslulý je i tzv. NOSE (autor, který parfém vytvořil).

Jak se vůně parfému vytvoří?

Každý parfém a jeho vůně musí mít vizi pro koho má být určen, ne všechny vůně jsou univerzálně aplikovatelné. Dále Nose řeší, jaká bude filozofie parfému, aneb jaký příběh bude parfém vyprávět o ženě, která bude jeho nositelkou (záměrně mluvím o ženách, protože právě ty především čtou náš blog). A tím nejdůležitějším je tvoření kompozice jednotlivých vonných složek. 


    Každý parfém se skládá ze třech částí, které postupně vyprchávají, až zůstane jen základ. Jemné a velmi těkavé složky cítíme jako první, tvoří tzv. hlavu parfému a napovídají, jaká vůně bude, zda jemná, nebo kořeněná, či ovocná. Hned po ní následuje Srdce, které obsahuje výraznější esence, které udávají charakter parfému. Nejdelší výdrž má však základ, ten je obvykle složen z pižma a velmi těžkých přírodních esencí, na které se ostatní dvě upínají. Uvedeme si příklad takových složek v konkrétním parfému: Chanel Coco Mademoiselle, který můžete mimo jiné vidět na obrázku.

Hlavu tohoto parfému tvoří pomeranč, mandarinka, květy pomerančovníku a bergamot. To nám napovídá, že se bude jednat o vůni květinově ovocnou. Citrusy se obecně dávají hlavně jako první vonné složky, protože jsou svěží, lehce štiplavé a nevydrží tak dlouho. Po hlavových tónech následuje srdce, kterému vévodí mimóza, jasmín, růže a ylang-ylang. Tyto složky jsou podpisem vůně, protože nejvíce vypovídají o tom, jaká vůně je bez ohledu na hlavové tóny a základ. Vydrží sice středně, ale stále čichově přebijí základ, jakým jsou fazole Tonka, pryskyřice, pačuli, vetiver vanilka a bílé pižmo. Tyto složky jsou jen slabým odérem, na který mají nasedat dvě složky předchozí. Všechny tři se tak dokonale snoubí a vytvářejí skvělou kompozici.

    V následujících článcích se zaměříme na konkrétní Nose, konkrétní návrháře parfémů a jejich díla.


-Jana-



Žádné komentáře:

Okomentovat