19/11/2021

Shalimar: Odkaz krásy a oddanosti

 V pokračování ze série slavných a významných parfémů se opět zastavíme u ikonického parfému pojícím se s Francií. Tentokrát půjde o vůni Shalimar z dílny parfémového domu Guerlain. Značka Guerlain vznikla roku 1828 pod vedením Pierre Guerlaina, kterému pomáhali jeho synové Aime a Gabriel, jejich parfémy se záhy začaly těšit velké oblibě. Po smrti Pierra převzal hlavní úlohu v rodinném podniku syn Aime, v té době byla rodinná firma Guerlain hlavním dodavatelem parfémů pro královský dvůr.

Co se týče slavného parfému, dostal své jméno podle zahrady, v níž byl postaven jeden ze sedmi divů světa - Taj Mahal. Autorem parfému se stal Jacques Guerlain a na trh jej uvedl v roce 1925. Velkou zajímavostí je to, že se jednalo o první orientální parfém v historii. Stejně jako se směsice vonných složek obměňuje u Chanel No.5, tak i Shalimar se od doby svého vzniku značně změnil, základ si však uchovává.



Parfém pracuje hodně s citrusovými složkami - bergamotem a citrónem, které pozvolna přeházejí do vonných složek jasmínu a růže. Základ podtrhuje fazole tonka, vanilka, opponax a smyslné kadidlo, které dodávají vůni právě orientální povahu.

Jelikož se parfém skoro sto let těší velké oblibě a často se říká, že je to nejnošenější francouzský parfém, značka přichází často s obměnami pod stejným základním jménem vůně - Shalimar. Koupit si tak můžete například Shalimar Indian Nights, Souffle, Souffle Intense a podobně. Cenově se Guerlain drží na špičce, parfémy pořídíte v originálních obchodech okolo 2.000,- za 30 ml, což je cena poměrně vysoká. Za své peníze však dostanete tu nejlepší kvalitu. 

-Jana-

Žádné komentáře:

Okomentovat