08/04/2022

Škola pařížského šarmu, část 3.

 Když se jednou za dva týdny věnuji psaní článku, který má až na výjimky jasné téma podle knihy, ze které čerpám, velkou náhodou mě téma dostihne i v mém osobním životě. Momentálně si užívám dovolenou po delší době pracovního nasazení a přemýšlím, co s časem, který je mi věnován.

    Téma, vycházející od spisovatelky Jamie a její knihy Škola pařížského šarmu, se bude tentokrát věnovat smyslu cestování a dovolené obecně. Jamie mi svými nápady vnukla myšlenku, co to pro mě vlastně znamená a jestli bych své dovolenkové zvyky neměla přeci jen trochu pozměnit, protože ke změně nedošlo dlouhá léta.



    Jamie bych vystihla jako světoběžníka, jež cestování zbožňuje a nabádá k němu každého, koho potká. Mezi jejími blízkými přáteli jsou především Francouzky, Američanky, Angličanky, ale taktéž i lidé z daleké oceánie, kteří ji inspirují vidět svět jinými očima. V jednom z příběhů z dané knihy se seznámila s Francouzem, jež propadl kouzlu Sumatry a jeho byt byl přeplněn mystickými doplňky a suvernýry z cest, což Jamie absolutně uchvátilo. Jak jsem tyto řádky četla, zamyslela jsem se nad svým dovolenkovým vzorcem, krytý se léta nezměnil a došlo mi, že jsem nejnudnější Čech, který si dopřeje dovolenou klidně na balkoně svého bytu, jaká ostuda. 

    Jamie, jelikož je velmi důmyslná, nenechala řešení jenom na mě a nabídla možnosti, jak si užít dovolenou nabitou cestováním:

1. Pokud jste se právě přistěhovali do nového domova, obejděte si nejbližší sousedství a seznamte se s unikátností místa, které jste si vybrali k žití

2. Pečlivě plánujte cestování a vyberte si dovolenou po větších časových celcích, Pár dní se někdy hodí na prodloužený víkend, ale co třeba cesta do exotické země na tři týdny? Třeba přivezete domů i nového partnera.

3. Vydejte se zpět do svého rodného města, či kraje. Po letech jste už určitě zapomněli, jak vypadá dům vašich sousedů nebo škola, kterou jste navštěvovali. Zavzpomínejte si.

4. Cestujte i s malým rozpočtem. Pokud jste studenti, je možné vycestovat s programem Erasmus, nebo Erasmus Plus. Pokud jste pracující, co nechtěli všechny úspory vrazit do all inclusive hotelu, vyberte si RbNb nebo si společně s přáteli pronajměte nějaké ubytování společně, možností je vždy mnoho.


-Jana-

Žádné komentáře:

Okomentovat