06/05/2022

Škola pařížského šarmu, část. 5.: Barvy

Další kapitola z knihy Jamie Cat Callanové nazvaná Palta barev má tak vystihující jednoduchý název, že je jistě každému jasné, o čem bude řeč. Jamie jakožto milovnice barev se zaměřila na to, jak barvy ovlivnily ulice Paříže a všímala si řeči, kterými tyto barvy mluví.

    Jamie miluje červenou, především na svých rtech v podobě rudé rtěnky. Při procházce se svou kamarádkou si všimla, jak se žlutá stala všudypřítomnou barvou. Ženy ji nosili na kabátech, sukních, topech i jako ozdobné předměty ve vlasech a Jamie si říkala, jak se to mohlo stát, vznikla snad nějaká dohoda? Její kamarádka jí vysvětlila, že trend udávají šuškandy a zřejmě podzimní sezónu jí vévodí právě žlutá. Takový trend se Jamie vyhnul, ale začala o moci barev přemýšlet.

    Náš styl ovlivňují i barvy, které se rozhodneme nosit. Každá barva říká něco o tom, kým jsme, co máme rádi a jak chceme být vnímáni. Popřemýšlela jsem o svých oblíbených barvách a jsou to především modrá, červená, černá a někdy i růžová. Jsem povahou mírný člověk, který denně chce působit mile a usedle s hlubokou duší, avšak když si obleču červenou, dávám průchod své vnitřní vášni pro lásku a nezkrotný temperament, který se tak vehementně snažím skrýt. Obě barvy si navzájem odporují, ale není to přesně tak zamýšleno, spojit v sobě dva temperamenty?



    Barvou letošního roku je fialová, světla barva naděje, jejíž filozofií je zbavit se šedi covidu, která se usadila poslední dva roky v myslích nás všech. Mně osobně tato barva moc nesedí, není možné proto barvu roku v módě paušalizovat na celou společnost. Avšak patrně se s ní setkáte v mnoha módních domech jako vlajkovou barvu. Třeba tak do svého šatníku zařadíte i takovou barvu, která by vás ani ve snu nenapadla, jako to mám já.

Lekce: Zkuste přemýšlet o svých top barvách, ke kterým se vracíte. Každý barva mluví jinou řečí a beze slov může mluvit za vás, aniž nevydáte hlásku. S chutí do toho.


-Jana-

Žádné komentáře:

Okomentovat