18/06/2022

Škola pařížského šarmu, část 7.: Kouzlo francouzských večeří

Francie a opulentní večeře k sobě neodmyslitelně patří. Každý den je to možnost strávit chvíli s rodinou nebo přáteli u jedné z nejoblíbenějších aktivit. Jak si kouzlo francouzské večeře užít a udělat z toho zábavu, na kterou se budete těšit každý den?

Četla jsem už několik knih, které se věnovali kouzlu francouzské kuchyně a každá se shoduje v tom, že společný večer s přáteli u jídla je jedna z nejlépe strávených chvil. Co na tom ti Francouzi vlastně mají? Podle Jamie Cat Callan je kouzlo v tom, že Francouzi jsou velmi spontánní a nikdy příliš neplánují dopředu, pokud nejde o skutečně důležitou událost jakou je třeba společně strávený víkend: "Jestliže chcete zajistit romantický večer bez bolesti hlavy, je důležité připravit spoustu věcí předem, abyste pak nemuseli trávit spoustu času v kuchyni, o což určitě nestojíte."

Díky spontánnosti doma mají Francouzi připravený sýr, víno a čerstvé pečivo, kterým mohou kdykoli pohostit své strávníky. Jsme i my Češi takto spontánní? Bohužel si to nemyslím. 



Jak do svého života vnést kouzlo francouzských večeří?

1. Buďte vždy připraveni

Pokud nakupujete na delší časové úseky nebo si zaskočíte na malý nákup vždy až po práci, nic není špatně nebo dobře. Když však budeme mít doma konzervu sardinek, kvalitní krémový sýr, brie a láhev vína s čerstvým pečivem, vykouzlíte během chvilky luxusní večeři formou vlastní obsluhy, během které můžete konverzovat. 

2. Buďte spontánní a pozvěte nečekaně přátele na večeři

Někdo plánuje a někdo ne, ale shodneme se na tom, že nejlepší večírky jsou ty, co nikdo dopředu neplánoval, setkáte se tak s novými lidmi jež vaši přátele mohou vzít s sebou a popovídate si o různých tématech, noví lidé totiž obohatí váš život.

3. Tip: udržujte domácnost v dobré kondici

Spontánnost s sebou nese i jiné radosti, nebo spíše starosti. Pokud chcete uspořádat večeři u sebe doma, chtě nechtě musíte mít doma domácnost připravenou tak, aby bylo uslzeno a čisto, zvláště ve společně sdílených místnostech, které chce dát k dispozici. Trapným moentům nesloženého prádlo, či myčky plné nádobí předejdete tak, že budete mít vždy provozně uklizeno, nádobí a prádlo sklizené a čisté na svých místech. K dokonalosti vám může pomoci několik váz s květinami, které se budete průběžně kupovat od místního květináře a úspěch je zaručen.


Osobně zkusím toho kouzlo do svého života přinést, chtěla bych, aby moje večery byly naplněné uvolněním a pohodou, jež mohou večeře s přáteli zaručit. 


-Jana-

Žádné komentáře:

Okomentovat