29/07/2022

Škola pařížského šarmu, část 10.: Co říci na závěr?

 V desetidílné sérii o francouzském stylu života přišel čas zakončit naše putování sladkou tečkou o francouzských ženách a mužích, kteří nás naučili žít. Shrneme si základní body, kterým se francouzský styl života vyznačuje, zauvažujeme si o tom, zda se to dá zahrnout i do českého stylu a pokusíme se podívat do budoucnosti, jak se tento styl ještě může vyvinout dále.

1. Francouzský styl je odlišný od toho našeho

Přesto se mu můžeme alespoň přiblížit. V první dílu jsem se věnovala základům francouzského stylu a dále jsem se zaměřila na kategorie života, které to může ovlivnit.

2. Pohyb a jeho blahodárné účinky

Říká se, že Francouzi nesportují účelově, ale pro radost, tudíž je nasnadě se k tomu hlásit a zkus to také. Povedlo se vám to?



3. Cestování a dovolená

Francouzi si cestování náramně užívají a proto i já jsem to zařadila mezi své nové zvyky. Sice to nevypadá na to, že bych v dohledné době koupila chatu v Provence, ale i tak. 

4. Zahradničení

Květiny, to je oč tu běží. Nádherná výzdoba z květin pozvedne i tu nejhorší náladu. Už jste to zkusili?

5. Barvy

Řeč barev je unikátní a měla by korespondovat s tím, jací jsme a kam míříme.

6. Flirtování

Umění vést konverzaci záhadnou a vzbuzující příjemné pocity se dá nazvat flirtováním. Používat se může i v momentě, že máte partnera, je to totiž tak vzrušující a přidá vám to na sebevědomí.

7. Tón hlasu

A když v předešlé části jsme se bavili o tom, že je dobré flirtovat, pracujme i na našem tónu hlasu. Nechceme působit tak hajdalácky.

8. Kouzlo francouzských večeří

Jídlo je základní stavební kámen společnosti. Je to láska a proto jí věnujme náležitou pozornost, třeba právě večeřím po celodenním shonu.

9. Otázka životních a manželských záruk

Záruka neexistuje, tedy z druhé strany. Z naší se o ni alespoň pokusme, buďme k sobě a jiným upřímní, nedělejme ze sebe něco, co nejsme.

10. Jak zahojit zlomené srdce

Nic se neláme tak, jako srdce, ale i tak jej můžeme dát dohromady, není to nemožné, nezanevřeme na lásku!


Mám za to, že každé téma z deseti kapitol se může dostat do podvědomí české kultury jako právoplatný článek. Jen to zkoušejme pomalu. V budoucnu se nám totiž naše sazenice vrátí a vyrostou nám malé rostliny jednotlivých kategorií a my vytvoříme novou generaci, jež si osvojí  bude žít to francouzské kouzlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat