14/08/2022

Drobné radosti života: Ranní rutina

     Podle zažitého vzorce jsou jedni z nás ranní ptáčata a druzí noční sovy. Ranní ptáčata dokáží vstát na povel za ranního kuropění a jejich den je zdánlivě produktivnější, protože vstávají brzy, oproti nočním sovám. Ty do dlouhé noci pracují, jejich večeře může mít i několik chodů a vstát v sedm ráno se u nich rovná smrti, jako by vstával Drákula. Ovšem nenechme se mýlit, ani jedna skupina nemá navrch a ani brzké vstávání není lepší oproti pospání, zkrátka obě mají něco do sebe.

Patřím k ranním ptáčatům, přestože jsem si v době covidové zvykla na pospání do osmi ráno. Denně i o víkendu vstávám okolo šesté hodiny a do třiceti minut už mám za sebou svou menší ranní rutinu. Právě o ní bude v tomto článku řeč, jelikož jí přikládám velký význam.

Rutina je trochu hanlivé slovo, alespoň z části to tak vnímám. Různé slovníky popisují tento termín jako způsob vykonávání činnosti s bezduchou pravidelností, ovšem tento výklad není podle mě správný. Být rutinní znamená v doslovném překladu mít smysl pro dovednost, či šikovnost, s čímž naprosto souhlasím. Sled ranních aktivit je tomu příkladem.




Nyní vám moji rutinu během rána přiblížím. Kdysi jsem se seznámila s knihou Atomové návyky od Jamese Cleara, který má za to, že návyk je možné vypěstovat okolo dvaceti dní a poté nám již nebude dělat problém udržet ho. V mojí ranní rutině jsem tedy začala být od té doby preciznější. 

Moje ranní rutina:

1. Vstanu a vypiju sklenici vody. Někdy mám vyloženě žízeň, někdy jen ze zvyku vypiju vodu na svém nočním stolku, abych rozproudila své tělo a to začalo dobře fungovat.

2. Opláchnu si obličej a natřu se denním krémem. Žízeň má moje tělo i pleť.

3. Umyju si ihned zuby. Pachuť v ústech není sexy, třeba dostanete chuť na milostné laškování a nechcete odlákat svého milého.

4. Připravím takovou snídani, která nasytí mé tělo i duši. Snídaně je jedním z nejvíce zanedbávaných jídel, přitom toast s avokádem, sýrem a kávou z místní pražírny dokáže udělat tak nádherné ráno!

5. Projdu se do zaměstnání pěšky. Nohy, mysl i hlava se během procházky naladí na skvělý den, který vás v zaměstnání čeká.


Ve zkratce je přesně takový můj začátek dne. Někdy něco vynechám, v tom mám samozřejmě svobodu, ale víceméně jsem tomuto schématu věrná. Zkuste si i vy podle svých představ vytvořit ranní rutinu, která vám vykouzlí úsměv na rtech, třeba budete příjemně překvapeni, že i jako noční sova si uděláte vstávání příjemnější, když se budete mít na co těšit.


-Jana-

Žádné komentáře:

Okomentovat