26/08/2022

Drobné radosti života: Šálek kávy

 Podle mě se lidé rozdělují na konzumenty kávy a čaje. Já jsem příznivkyní obou tekutin, ale káva má v mém životě zvláštní místo. Ve filmu Knoflíkáři se říká: "Nežereš maso, nepoznáš vtip." Já si ale myslím, nepiješ kafe, nepoznáš vtip, samozřejmě s trochou nadsázky. Co že na tomto tmavém nápoji vlastně vidím?

Káva se zpracovává ze zrn z cizokrajných dálek a znalci se mohou předhánět v tom, kdo se v tom líp vyzná, kdo cítí jaké a takové tóny, a že tady je cítit ovoce, jinde zase ta a ta plantáž. Velmi závidím těm, co se v tom vyznají, ale já se k tomuto ještě nedostala. Mohu vám ale osvětlit, jaká káva je vlastně celosvětově uznávaná a jakou si jako fajnšmekři můžete pořídit.

1. Káva Starbucks

Starbucks je nejrozšířenější a nejprodávanější značkou kávy a kávových řetězců na světě. Pobočky jsou vystavené už v 70 zemích světa a mají přes 30.000 poboček, dokonce se o založení další pobočky vtipkovalo i v jednom díle filmu Avengers: Endgame. Ovšem, toto je jen to krásné pozlátko. Konzumenti kávy často kritizují, že kávová zrna jsou přepražená. Souhlasíte? ( In Výborná káva https://www.vybornakava.cz/2022/nejlepsi-kava-na-svete/)



2. Nejdražší káva a světě

Za nejdražší kávu na světě se bere cibetková káva. Cibetky totiž pozřou kávu, která projde zažíváním neporušená a zrna chutnají prý velmi dobře. Já jsem cibetovou kávu ochutnala, ale nepřišla mi ničím zvláštní, prostě káva. Zajímavostí však je, že daná cibetka je pěkně mlsná. Vybírá si totiž ty nejkvalitnější kávová zrna. Kromě toho dalšími velmi drahými kávami jsou Kopi Luwak, Hawaiian Kona Coffee a St. Hellena Coffee ( In Výborná káva https://www.vybornakava.cz/2022/nejlepsi-kava-na-svete/).

3. Nejsilnější Insomnia

Kávu často pijeme i za účelem nakopnutí a pokud vám nevadí hodně napražená zrna, bude pro vás vhodná Black Insomnia. Její zrna jsou totiž dvakrát tak silnější než normální káva a sama jsem tuto kávu ochutnala a je to hodně silná káva, pouze pro otrlé ( In Výborná káva https://www.vybornakava.cz/2022/nejlepsi-kava-na-svete/).

4. Co se nejvíc prodává

Běžně se vás v lepší kavárně zeptají, jestli chcete směs z arabiky nebo robusty. Arabica je nejpěstovanějším druhem kávy a to přes to, že je její pěstování složitější, produkce pokryje 75 % celkového pěstování. Zřejmě se to dá připisovat na líc tomu, že její tóny jsou ovocnější, mají vyšší aciditu a chuť je jemnější, oproti silnější robustě ( In Výborná káva https://www.vybornakava.cz/2022/nejlepsi-kava-na-svete/).

Tak jakou kávu byste si dali po tom, co jsem vám ukázala něco ze světa pěstování a chutí kávy? Doporučuji nejprve postupně, pokud kávu nepijete často a jistě se postupem času propijete k chuti a slasti, co káva nabízí.

-Jana-

Žádné komentáře:

Okomentovat