25/11/2022

Drobné radosti života: Deskové hry

 Za starých dobrých časů se po večerech nejen v zimě hrály deskové hry. Šachy, zjednodušená dáma nebo klasické Prší znají všichni. Existuje však bezpočet her, které zná jenom hrstka příznivců a je škoda, že se um hrání deskových her tak vytrácí. V následujících řádcích vám představím ty deskovky, které mě chytly za srdce a třeba i vás nadchnou svou důmyslností a jednoduchostí.

1. Splendor

Tato desková hra pochází z Francie a je na českém trhu poměrně neznámá. Princip hry spočívá v tom, že se různými strategiemi snažíte získat 15 bodů za karty, které mají nízké i vysoké bodové ohodnocení. Vtip je v tom, že hra vás dost limituje a proto si musíte dopředu rozmyslet strategii, jelikož když na váš přijde řada, můžete udělat jenom jeden manévr, buď kupujete žetony a nebo samotné karty, nemůžete obojí. Karty mají velmi dobré grafické zpracování, výrobce si dal skutečně hodně záležet na tom, aby se karty líbily. Pokud vás hra zaujme, máte možnost zakoupit ještě její nové provedení v mutaci Splendor Marvel, kde si zahrajete jako v Infinity war se svými oblíbenými postavami.


2. Milostný dopis

Od deskové si trošku odskočíme ke karetní hře Milostný dopis, který vás zavede do světa princezny a jejích strážců s dalšími postavami, které dělají hru ještě zapeklitější. Máte zde celkem 10 postav a každá postava má něhou vlastnost nebo schopnost. Na začátku hry dostanete jednu kartu a když na vás přijde řada, líznete si i druhou a z těchto dvou si jednu vyberete a poté ji zahrajete. Je důležité všímat si hry, jaké postavy již nežijí a co má v ruce ten druhý, když odhalíte jeho totožnost. Cíle hry poté je, abyste zvítězili buď s princeznou v ruce, nebo měli alespoň tu nejvyšší kartu, kterou bylo schopné získat.

3. Sekvence

Opět se vracíme k typickým deskovým hrám, jejichž základem je herní plocha a žetony. Můžete si zahrát ve dvou až šesti hráčích. S větším počtem hráčů se musí jednotlivci spojit v týmy po dvou. Vaším úkolem poté je, abyste dokázali podle svých karet, co vám půjdou na ruku z balíčku, vytvořit sekvenci (řadu) pěti vedle sebe jdoucích žetonů, dokonce dvakrát. Myslím, že tato hra je o štěstí podle toho, co za karty si líznete a jak vám mohou protihráči uškodit. Jsou zde totiž Jéčka, karty, která vám buď přilepší, nebo přihorší.

Obecně doporučuji deskové hry hrát a nebo se o ně alespoň zajímat, jelikož jsou dobrým způsobem jak si procvičit logiku a paměť, ve stáří se vám to bude hodit. Nehledě na cvičení paměti, je to především vhodný způsob, jak strávit volný čas s přáteli nebo náhodnými známými.


-Jana-

Žádné komentáře:

Okomentovat